„Cava“ ar „Prosecco“ ? Ką rinktis?

„Cava“ ar „Prosecco“ ? Ką rinktis?

"Cava" - tai putojantis vynas iš ispanijos, "Prosecco" - putojantis vynas iš Italijos. Tad kurį pasirinkti? 

„Cava“
Šalis - Ispanija. Regionas - Catalonia. Vynuogė -Macabeu, Parellada, Xarello
„Cava“ yra populiariausias putojantis vynas Ispanijoje ir jo gamybos procesas lygiai toks pat, kaip ir šampano. Ispaniškas procesas yra žinomas kaip tradicinis „El Metodo Tradicional". Cava gaminama dvigubos fermentacijos būdu. Antrinė fermentacija vyksta butelyje (o ne talpykloje). Į vynuogių cuvee įpilama mielių ir cukraus, tada vynas išpilstomas antrą kartą.
Cava turi būti brandinama mažiausiai 9 mėnesius, o Cava Reserve - 15 mėnesių.
Daugiau nei 95 proc. Cava gaminama Katalonijoje, šiaurės rytų Ispanijoje, o labiausiai paplitusios vynuogės yra Macabeu, Parellada ir Xarello. Tačiau kai kuriose Cava taip pat gali būti ir Chardonnay, Pinot Noir, Garnacha ar Monastrell vynuogių.
Skonių nata: Kriaušė, melionas, kreminiai putėsiai, subtilūs prieskoniai.
Maisto derinimas: priklausomai nuo likutinio cukraus kiekio, Cava puikiai dera su įvairiais sūriais, vėžiagyviais, vidutinio prieskonio azijietišku maistu ir paukštiena.
„Prosecco“
Šalis - Italija. Regionas - Veneto. Vynuogė -Glera.
„Prosecco“ gaminamas Veneto regione, Italijoje (tame pačiame regione, kuris mums davė šlovingą Aperol spritz), iš vynuogių veislės, vadinamos Glera.
Skirtingai nuo šampano ar „Cava“, „Prosecco“ antrinė fermentacija vyksta rezervuaruose, o ne atskiruose buteliuose. Šis procesas, žinomas kaip „charmat“, yra pigesnis ir greitesnis nei „Champenoise“ metodas.
„Prosecco“ gaminamas naudojant mažesnį slėgį nei „Cava“ ir „Champagne“, todėl jame dažnai būna didesnių ir mažiau patvarių burbuliukų
„Prosecco“ būna saldesnis už vidutinį šampaną ar „Cava“, o jo skoniai paprastai būna paprastesni ir vaisingesni. Skonių nata : žalias obuolys, kriaušė, medus, grietinėlė
Maisto derinimas: „Prosecco“ būna saldesnis už šampaną, todėl jis idealiai tinka vytintai mėsai, vaisių užkandžiams ar lengvesniems azijietiškiems patiekalams.