Kas yra „Cremant“?

Kas yra „Cremant“?

„Cremant“ yra putojantis vynas, gaminamas ne Šampanės regione Prancūzijoje...

„Cremant“ yra putojantis vynas, gaminamas ne Šampanės regione Prancūzijoje.
„Cremant“ gaminamas tuo pačiu būdu kaip ir „šampanas“. Šis budas vadinamas „metodo traditionelle“. Tai procesas, kai antrinė fermentacija vyksta butelyje, o ne didelėje nerūdijančio plieno talpykloje ar rezervuare, kaip tai daroma su Prosecco. Antrinis fermentacijos procesas suteikia „Cremant“ charakterį, formuoja sodrią tekstūrą ir o gėrimas tampa kremiškesnis.
Priežastis, kodėl „Cremant“ populiarėja, yra jo universalumas. „Cremant“ gaminimo taisyklės ir reglamentai leidžia vyndariams naudoti įvairesnes vynuoges. Pavyzdžiui, „Cremant d'Alsace“ gaminamas iš šešių skirtingų vynuogių veislių, įskaitant „Pinot Noir“, „Pinot Gris“, „Riesling“, „Pinot Blanc“, „Auxerrois“ ir „Chardonnay“.Tuo tarpu šampanas gaminamas tik iš trijų vynuogių rūšių: "Chardonnay", "Pinot Noir" ir "Pinot Meunier".
Šiuo metu „Cremant“ gamina aštuoni Prancūzijos regionai: Burgundija, Elzasas, Luaros slėnis, Limo(Limoux), Die, Jura, Savoie ir garsusis Bordo regionas. Vienas iš populiariausių „Cremant“ gaminančių vyno regionų yra „Cremant d'Alsace“, žinomas dėl turtingo ir kompleksiško pobūdžio bei įvairių naudojamų vynuogių.
Kiekviename regione naudojamos skirtingos vynuogių veislės ir yra skirtingas mikroklimatas, suteikiantis skirtingus skonius ir kvapus. Pavyzdžiui, „Cremant de Loire“ iš Luaros slėnio pirmiausia naudoja „Chenin Blanc“ kaip pagrindinę vynuogę savo „Cremant“ vynui, kuris skiriasi nuo „Cremant“ vyno, pagaminto Elzase.
Nors regioninės taisyklės gali skirtis, visi „Cremant“ vynai turi atitikti specialius reikalavimus. Tai apima rankinį vynuogių derliaus nuėmimą, visos kekės presavimą su ribotu misos ištraukimu (100 litrų sulčių iš 150 kg vynuogių) ir mažiausiai devynių mėnesių nuosėdų senėjimą.